Jack Le Granse

Jack Le Granse (geboren op 9 november 1934, 6e Dan Ju-Jitsu, 1e Dan Judo), de grondlegger en naamgever van onze school, is tijdens zijn diensttijd in 1954 gelegerd in Nieuw-Guinea. Daar komt hij voor het eerst in aanraking met Martial Arts. Zijn interesse gaat eigenlijk uit naar Pencak Silat, maar dat wordt niet onderwezen aan buitenstaanders. De eerste technieken  Judo en Ju-Jitsu leert hij in een kamp op Biak.

Terug in Nederland, in 1956, trouwt Jack en komt de sport al snel op een laag pitje te staan als hij veel tijd aan zijn jonge gezin besteedt.

In 1969 meldt Jack zich, samen met zijn kinderen, aan bij Sportschool Beljaars. Niet veel later wordt Jack lid van de organisatie en besteed hij zijn meeste vrije tijd aan Judo en Ju-Jitsu.

4 jaar later begint Jack met het verzorgen van jeugdlessen en wordt hij aangesteld als consul voor Noord-Brabant.

In 1974, nadat hij het diploma Algemene Opleiding voor sporttechnisch kader heeft behaald, wordt Jack aangesteld als hoofdassistent bij Sportschool Beljaars en de eerste Judo Club Breda (EJCB).

Het drukste jaar is 1975 waarin Jack zijn 1e Dan, diploma Jeugd Judoleider en diploma Assistent Leraar behaald. Als zijn toenmalige leraar, dhr. Beljaars, eind augustus de directie van de EJCB overdraagt, is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan: een eigen sportschool. Later dat jaar organiseert Jack de eerste cursus Jeugd Judo Leider in Noord-Brabant. Er slagen 10 kandidaten voor het diploma, allemaal ervaren leraren uit Tilburg en omstreken.

Jack wordt in 1980 aangesteld als coördinator van de World Ju-Jitsu Federation in Nederland.

In oktober 1982 volgt voor Jack de uitreiking van het internationale 2e Dan-certificaat (Ju-Jitsu) door Prof. Clark.

De uitreiking van het internationaal 3e Dan-certificaat (Ju-Jitsu) en de aanstelling als official representative van de Nippon Dai Budo Kai (N.D.B.K.) Federation in Nederland volgt op 16 december 1985.

Jack ontvangt in 1991 een speciale Europees erkende titel: Master of Budo, uit handen van Prof. D.T. Hodges, vertegenwoordiger van de Nippon Dai Budo Kai. Hiermee wordt Jack als hoogste functionaris in Nederland en Noord-Europa beschouwd.

Omdat de vercommercialisering van de WJJF niet past bij het beeld dat Jack heeft van (mondiale) budo organisaties, behoort Jack in 1991 tot één van de oprichters van de United Nations of Ju Jitsu (UNJJ). Deze nieuwe mondiale bond heeft als doel om Ju Jitsu aan te bieden zonder winstoogmerk dor broederschap, solidariteit en vriendschap.

In oktober 1995, tijdens een mede door Jack georganiseerd internationale Ju Jitsu stage in de Anton Geesink Dojo in (ponypark) Slagharen, krijgt Jack de 6e Dan Ju Jitsu uitgereikt.

Als de UNJJ kort daarna besluit om ook wedstrijdvormen van Ju Jitsu te gaan aanbieden, besluit Jack om met de sportschool ook uit deze bond te stappen.

In 1998 doet de mogelijkheid zich voor om de Dojo van Sportschool Beljaars te gaan huren, gelegen aan de Boomstraat 153 in Tilburg. Jack gaat dit dan ook graag doen en wordt tevens beheerder van het pand. Dit geeft hem de mogelijkheid om het pand door te verhuren aan zijn sportschool en aan andere organisaties die gebruik willen maken van de zaal, zoals het ROC, studentenvereniging Chikara en een Aikidogroep van sportschool Beljaars (die daar al huurde voordat Jack de huur overnam). Veel van de vrije uren worden nu gestoken in het onderhouden en schoonhouden van het pand, de administratie van de sportschool en het regelen van allerhande zaken die komen kijken bij het beheer en doorverhuren van de zaal. Als gevolg hiervan worden veel van Jacks Ju-Jitsu lessen overgenomen door zijn leerlingen Marc Dankers en Gerard van de Wiel. Voor de judo groepen (zowel de jeugd als de G-judo) wordt geprobeerd om de vaste assistenten op te leiden tot leraren, zodat Jack ook daar wat meer ruimte krijgt. Helaas liggen de ambities van de assistenten niet in lijn met deze wens en blijft Jack de judo lessen verzorgen.

In de zomer van 2010 wordt de Dojo aan de Boomstraat verkocht (de eigenaar is overleden en zijn erfgenamen hebben geen behoefte om het pand te blijven verhuren) en verhuizen de meeste groepen naar de Reeshof. Omdat Jack al enkele jaren nadenkt om een tandje terug te schakelen, is dit de uitgelezen kans om hier eindelijk gehoor aan te geven. Hij stopt met de lessen jeugdjudo. Het G-judo blijft nog even omdat er in Tilburg geen alternatief voor is.

De gezondheid van Jack laat het vanaf dit moment af en toe wat afweten. Om te voorkomen dat de leerlingen plotseling (een paar weken) geen lessen kunnen volgen omdat de leraar ziek is, stopt Jack definitief met het verzorgen van lessen in de zomer van 2011.

Tijdens een budoweekend ter ere van het 30 jarig bestaan van de Stichting Sportschool Le Granse, op 23 juni 2012, wordt door Burgemeester Noordanus van Tilburg een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Jack. Hij mag zich vanaf nu Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen. De onderscheiding ontvangt hij als waardering voor bijna 40 jaar vrijwilligerswerk in de Budosportwereld. Als toegift op de uitreiking geeft Jack een korte demonstratie Ju-Jitsu verdedigingstechnieken op diverse stoten. Zijn voormalige leerling en goede vriend, Peter de Raaff fungeert hierbij als Uke (aanvaller).